ZERO WASTE VRTNARJENJE

Novičke

ZERO WASTE VRTNARJENJE

Trenutno se vsi, ki imamo vrtove ukvarjamo s svojimi vrtovi.

Nabavljamo visoke grede, kupujemo priročnike za sajenje, sadimo, študiramo kje bi vrt naredili in kakšen.

Po novem sem tudi jaz med tistimi, ki se ukvarjajo z vrti. Čisto na novo in prvič sem dobila vrt. Ker še nikdar nisem imela vrta se lovim kakšnega imeti, kaj saditi in kdaj, kaj se splača kaj ne.

Med vso to evforijo sem vzela med drugim tudi letak podjetja ROYAL SEEDS. Semina d.o.o. je slovensko semenarsko podjetje z lastno blagovno znamko semen Royal Seeds. Semena, ki jih pakiramo v vrečice, so pridelana v državah Evrope in dodelana v največjem in najmodernejem semenarskem podjetju v Italiji. V letaku imajo super opisano vsako sorto zelenjave in kako se z njo ravna, kar je za takšne kot sem jaz – začetnike zelo koristno. Zasledila sem tudi, da imajo bio linijo. Sicer ni tako obširna, ampak sem vseeno vesela, da jo imajo. Je linija ekoloških semen.

Predvsem me je v nakup prepričalo, da so semena pakirana v hermetično embalažo, ki pa ne vsebuje klasične plastike ampak zelenjavno plastiko, tako da je embalaža razgradljiva in jo lahko damo na domači kompost.

Na zadnji strani letaka imajo paš lušnih stvari zapisanih:
• Za eno uro vrtnarjenja porabimo 200-300kcal
• Že 5 minut gibanja v zelenem okolju in na svežem zraku nas spravi v dobro voljo, nas pomirja in krepi samozavest. Ena ura vrtnarjenja je enakovredna 35minut teka
• Vrtnarjenje zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo. Ostri um. Vpliva na kakovostnejši spanec. Tisti, ki več vrtnarijo, tudi bolje jedo.
• Z vzgojo zelenjave se zmanjša račun za prehrano.
• Lepa okolica in urejen zelenjavni vrt povečata vrednost nepremičnine za 8 -15%. Hišo z drevesi in urejenim vrtom je lažje prodati (20%).
• Več listne mase absorbira več ogljikovega dioksida. Več domače zelenjave pomeni manj kupljene, manj transporta, ki onesnažuje okolje. Manj smeti (ker manj kupujemo) in več komposta, ki je optimalno gnojilo in prekrivka za tla. Skrbimo za lepše okolje. Skrbimo za zdrava tla (mulčenje, pravilna obdelava tal.)

Njihova spletna stran: https://www.semina.si/product-category/posebne-linije/bio-line/

Pravtako sem zasledila biorazgradljive cvetlične lonce, ki se razgradijo v kompostu v roku pol leta. Tudi cena se mi zdi ugodna:


Link do loncev: https://www.amarant.si/loncki-iz-bio-razgradljive-plastike

Avatar

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: veganskivodic@gmail.com

Podajte svoj komentar