Zabojček zdravja

Novičke

Zabojček zdravja

Ponosno vam lahko povem, da sem abasadorka zdravja za Zabojček zdravja, ker se mi ideja zdi fenomenalna bi vam rada tudi predstavila njihovo idejo.

 

Torej zakaj je ta zabojček poseben?

V zabojčku dobite sezonsko zelenjavo, ki zraste na njihovih površinah, ki jih vidite takoj ob vstopu, torej veste od kod prihaja vaša hrana.

Njihova zelenjava je ekosistemske pridelave. Kaj pa to sploh pomeni?

To pomeni, da posnemajo vzroce iz narave in tako ponujajo zgolj visoko kakovostne pridelke in imajo pozitiven vpliv na okolje in obdelovalne površine celo obnavlja.

Če se pravilno lotimo pridelave potem lahko:

  • Prst postane skladišče Co2
  • Mikroorganizmi v tleh nevtralizirajo strupe, ki jih industrija spušča v ozračje in naše podtalne vode.
  • Močno lahko zmanjšamo oziroma ustavimo erozijo.
  • S postavitvijo pravilno načrtovanih mejic lahko občutno zmanjšamo pozebeposledice toče, upočasnimo močne vetrove

 

V ekosistemskem načinu pridelave hrane se želimo čimbolj približati delovanju naravnih ekosistemov, kjer je ogromno različnih organizmov  in koristnih povezav med njimi. Zaradi delovanja živih bitij se rodovitnost in donosnost sistema iz leta v leto povečuje. Posledično ekosistemski način pridelave ni samo trajnosten ampak je tudi regenerativen.

Ekosistemski način proizvodnje kulturnih rastlin izvzema oranje, prekopavanje ali kakršnokoli obračanje zemlje. S takšnimi dejanji se uničijo organizmi v tleh, njihove medsebojne povezave, povzroča se erozija zemlje, tla se zbijajo in postajajo slabo zračna, zemlja je izpostavljena negativnim vremenskim vplivom… Mikroorganizmi in ostala živa bitja, ki živijo v tleh so tisti dejavniki, ki vplivajo na:

  • rahlost tal,
  • njeno zračnost,
  • dostopnost hranil rastlinam,
  • infiltracijo vode,
  • preprečevanje erozije.

Zato se zemlje NE obrača ampak se dodaja biološko aktiven kompost, kompostne čaje ter druge z mikroorganizmi bogate pripravke. Zemljo pa pokrivamo z zastirko, da ni izpostavljena vremenskim vplivom.

Brez škropiv, tudi brez ekoloških!

Fitofarmacevtskih sredstev se v ekosistemski pridelavi ne poslužujejo, ker so škodljiva za vse organizme in ne samo za tiste katerim so namenjena. Prav tako ne uporabljajo ekoloških sredstev za zatiranje škodljivcev. Ta sredstva tudi niso vrstno specifična ampak vplivajo na ogromno organizmov, med drugim tudi na koristne. Poslužujejo se raje živih organizmov in njihovih medsebojnih interakcij. Tukaj so mišljeni tako mikroorganizmi kot tudi rastline in živali. Slednji so lahko zelo učinkoviti zatiralci škodljivcev.

Umetna gnojila so strup za ekosisteme!

Umetna gnojila so strup za ekosisteme in povrh vsega negativno vplivajo na rastline za katere se uporabljajo. Rastline sicer hitro rastejo vendar so imunsko zelo oslabljene. Takšne rastline hitro napadejo škodljivci. Ekosistemski način ne potrebuje umetnih gnojil, saj se zavedamo, da ima vsaka prst na tem planetu ogromne količine hranilnih snovi. Samo potrebno je hranila v zemlji narediti dostopnarastlinam. Tukaj priskočijo na pomoč živa bitja, ki poskrbijo za simbiotsko povezanost nežive in žive narave (hranila postanejo dostopna rastlinam zgolj s pomočjo mikroorganizmov v tleh), kot to počno v naravnih ekosistemih že milijone let.

 

Zaradi raznolikosti organizmov (rastlin, živali in mikroorganizmov) in številnih povezav med njimi dosega ekosistemski način pridelave višje donose. Pridelana hrana pa je kvalitetnejša in bolj polna hranil.

 

 

Brez prekopavanja, brez umetnih gnojil, brez monokultur, brez škropiv tako konvencionalnih kot ekoloških.

 

Imajo tri prevzemna mesta: Maribor, Celje in Ljubljana.

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: [email protected]

Podajte svoj komentar