Plenice za enkratno uporabo ali pralne plenice – vpliv na okolje

Novičke

Plenice za enkratno uporabo ali pralne plenice – vpliv na okolje

Samo v ZDA se letno zavrže kar 20 milijard plenic, katerih izdelava, distribucija in odvoz precej vplivajo na okolje. Povprečna plenica za razgradnjo potrebuje 500 let (torej se še nobena plenica, odvržena ta trenutek, ni razgradila) ter vsebuje nafto, plastiko, parfum, lesno pulpo in dioksine. Zaradi materiala in snovi, ki jih vsebujejo, postanejo plenice za enkratno uporabo problematične za okolje. Veliko boljša izbira so pralne plenice, saj tako družina odlagališčem prikrajša kar 6.500 pleničk na enega otroka in hkrati prepreči vse toplogredne pline, ki bi nastali z izdelavo, distribucijo in dostavo plenic.

Ob upoštevanju zgoraj omenjenih podatkov je treba priznati, da so pralne plenice mnogo privlačnejše. Odslej bo namreč vaš otrok namesto 1.000 potreboval le 20–40 pralnih plenic, od katerih bo vsaka uporabljena več stokrat.

Ostale prednosti pralnih plenic:

  • prijetnejše za otroško ritko zaradi koži prijaznih materialov;
  • dojenček NE »diši« po kemikalijah;
  • enostavna namestitev, uporaba in pranje;
  • cenovno ugodnejše od plenic za enkratno uporabo.

Vrste pralnih plenic

Nekateri starši za svoje otroke še vedno uporabljajo tetra plenice, tj. Predhodnice današnjih pralnih plenic. Moderne pralne plenice so izdelane po meri otrok in večinoma rastejo skupaj z njimi. Poznamo:

  • klasične pralne plenice (narejene iz več plasti blaga, čez katere se oblečejo še nepremočljive hlačke);
  • plenice “vse v enem” (zunanji nepremočljivi in notranji del iz blaga sta iz enega kosa);
  • hibridne plenice (zunanji nepremočljivi del lahko uporabimo skupaj z vpojnim delom za enkratno ali večkratno uporabo).

 

Staršem, ki so se pri svojih otrocih odločili za pralne plenice, priporočamo še uporabo pralnih robčkov in prsnih blazinic, s katerimi bodo prav tako prihranili veliko denarja in zmanjšali količino odpadkov.

 

Avtorici: Barbara Škrjanec in Kaja Božiček

Avatar

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: veganskivodic@gmail.com

Podajte svoj komentar