5 preprostih veganskih jedi za Martinovo

Novičke

5 preprostih veganskih jedi za Martinovo

Zjutraj sem na poti v službo poslušala radio in bilo je govora o 0,0 akcijah v prometu, saj so priprave na martinovo že v polnem teku. Zato je skrajni čas, da objavim kaj na omenjeno temo.

Po ljudskem izročilu velja: »Prišel je Martin, ki dela iz mošta vin’«. Večina praznovanj, vsaj na Štajerskem, je tako povezana z degustacijami vina, čeprav časovno praznik sega daleč nazaj in je praktično nadgradnja poganske zahvale za vse darove, ki so jih bogovi namenili ljudem v dotičnem letu. Ob vinu se prileže tudi dobra hrana. Ker gre za posebno priložnost, je treba pripraviti nekaj žlahtnejšega in neobičajnega ričeta. Kar toplo mi je pri srcu ob misli in zavedanju, da si je nekdo vzel čas in poskrbel za svoj »veganski obisk«. Zato sem pripravila nabor petih zelo preprostih jedi, ki jih lahko kot gostitelji ali zase pripravite za vegansko Martinovo pojedino. Ni treba paničariti in si beliti glave, saj niste kuhar z Michelinovo zvezdico, temveč lahko postrežete vam že znane (veganske) jedi in jih nekoliko priredite.

DUŠENO RDEČE ZELJE

SESTAVINE:

  • zelje,
  • limona,
  • sladkor,
  • čebula,
  • jabolka,
  • klinčki,
  • lovorjev list,
  • česen,
  • kostanji (po želji).

Najprej zelje narežemo in pokapljamo z limoninim sokom. Nato v ponvi prepražimo čebulo in jo sladkamo; ko postekleni, dodamo zelje. Vse skupaj pokrijemo in dušimo 5 minut. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in pokapljamo s preostankom limoninega soka. Ko se zelje zmehča, nanj naribamo prej omenjena jabolka, prilijemo vino, solimo, dodamo klinčke, lovorjev list in drobno sesekljan česen, nato pa vse skupaj dušimo še približno 20 minut, dokler zelje ni popolnoma mehko. Po želji v jed dodamo še kostanje.

AJDOVA KAŠA S SUHIMI SLIVAMI

SESTAVINE:

  • ajdova kaša,
  • čebula,
  • izkoščičene suhe slive,
  • oljčno olje,
  • sol,
  • peteršilj.

V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo ajdovo kašo, ki jo mešamo in pražimo približno 2 minuti. Vse zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo, posolimo in skuhamo. Nekaj minut pred serviranjem dodamo narezane suhe slive in sesekljan peteršilj.

MLINCI Z ZABELO

SESTAVINE:

  • mlinci,
  • čebulni namaz (Schmelz; če želimo nekaj domačega, lahko izberemo BIO veganske ocvirke Ekološke kmetije Ajda).

V trgovini kupimo mlince brez jajc in mleka (npr. Žito, Zagorski mlinci Špar S-budget) ter čebulni namaz. Razlomljene mlince damo v posodo, poparimo z osoljenim kropom in pokrijemo. Ko so dobro napojeni (po 8–12 minutah), odlijemo odvečno vodo. Nato v ponvici zagrejemo namaz. Lahko dodamo sesekljan česen, ki ga pražimo do zlate barve in na koncu prelijemo po mlincih.

SOLATA IZ RDEČEGA ZELJA

SESTAVINE:

  • ¼ belega zelja,
  • ¼ rdečega zelja,
  • po 1 skodelica rdeče, rumene in zelene paprike,
  • večja skodelica naribanega korenčka,
  • zeleno kislo jabolko,
  • granatno jabolko,
  • pomaranča,
  • 1 skodelica kostanjev,
  • 1 skodelica rozin,
  • 1 skodelica suhih fig,
  • 1 skodelica indijskih oreščkov,
  • 1 skodelica peteršilja.

Vse sestavine narežemo ali sesekljamo na poljubno velikost in zmešamo v veliki skledi. Na koncu vse prelijemo s prelivom.

 

PRELIV:

Za preliv potrebujemo: sok ene pomaranče, javorjev sirup, balzamični kis, sol, poper (po okusu).

Takole zmešano solato pustimo nekaj časa počivati v hladilniku.

PEČENA BUČA

SESTAVINE:

  • hokaido ali druga užitna buča,
  • začimbe za pico,
  • oljčno olje.

Bučo razrežemo na ladjice, prelijemo z mešanico oljčnega olja in začimb za pico. Vse skupaj pečemo v vnaprej ogreti pečici, dokler se ne zmehča in zlato zapeče.

 

 

 

Preprosto in hitro, kar imam najraje! Dobrodošle so tudi fotografije vaših pojedin.

Prosim, ne sodite me, saj nisem pisec receptov. Upam, da sem vam vsaj malo olajšala praznovanje oz. načrtovanje Martinove pojedine. In ne pozabite: uživajte in bodite varni, zase in za druge!

 

 

Lep pozdrav do prihodnjič,

M.L.

Avatar

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: veganskivodic@gmail.com

Podajte svoj komentar