Prebava in prebavni encimi

Novičke

Prebava in prebavni encimi

Prebava je kompleksen proces v katerem hrano, ki jo zaužijemo, pretvorimo v obliko, ki jo naše telo lahko uporabi za energijo, rast in obnovo celic. Pri prebavi imajo prebavni encimi eno najpomembnejših vlog. Razgrajujejo zaužita hranila na njihove osnovne gradnike in tako omogočijo njihovo absorpcijo v telesu.

 

Prebavne encime proizvaja naše telo, nekaj pa jih zaužijemo tudi s prehrano. Z razgradnjo hranil (ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob) začnejo že v ustih, ko hrano zaužijemo, nadaljujejo v želodcu in tankem črevesu, kjer telo absorbira večino hranil. Težave pa lahko nastanejo, ko imamo prebavnih encimov premalo.

 

Pomanjkanje prebavnih encimov je lahko posledica določenih prirojenih presnovnih bolezni, pogosto pa je pomanjkanje prebavnih encimov pridobljeno tekom življenja, predvsem kot posledica obrabe žleznih mešičkov trebušne slinavke in nezdravega življenjskega sloga, ki še dodatno poškoduje žlezne mešičke kot na primer uživanje alkohola, prehrana z visoko vsebnostjo maščob, izpostavljenost kemikalijam in kajenje.

Če hrana ni dovolj razgrajena, telo ni zmožno absorbirati hranil. Pogosto, zaradi premalo razgrajene hrane, je absorpcija hranil nepopolna (malabsorpcija), kar lahko vodi do različnih zdravstvenih težav. To pomeni, da kljub temu, da uživamo dovolj zdrave hrane, telo ni zmožno absorbirati hranil.

 

Nerazgrajena hrana v prebavnem traktu lahko spodbudi občutke, ki so značilni za alergije in intoleranco na hrano ali pa vodi do t.i. nespecifičnih motenj prebave zaradi katere po raziskavah trpi približno 30 % prebivalstva. Prevladujoči simptomi in znaki so bolečina v trebuhu, napihnjenost, vetrovi, zaprtost in driska.

Avatar

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: veganskivodic@gmail.com

Podajte svoj komentar