Necertificirana oznaka »Vegan« na izdelkih

Novičke

Necertificirana oznaka »Vegan« na izdelkih

Verjetno ste že opazili izdelke z napisom oz. oznako »Vegan«, vendar so brez certifikata.

Izdelki, ki imajo napis »Vegan«, niso nujno veganski, saj ga lahko vsako podjetje na svojo pest doda nanje. Pred časom sem našla proteinsko ploščico, ki je sicer imela napis, a vsebovala med. Napis “Vegan” na izdelku prav tako ne zagotavlja, da izdelek ni testiran na živalih. Zanesljivi so samo certifikati.

Zakaj podjetja nimajo certifikata?

Podjetja dosti lažje kar sama na izdelke napišejo »Vegan«, kot da za vsakega posebej kupujejo certifikat. Tako nimajo dodatnih stroškov in se izognejo čakanju na pridobitev certifikata.

Triki

Veganstvo je v porastu, česar se zavedajo tudi večje korporacije, zato skušajo svoje produkte kljub testiranju na živalih približati veganom, ker vidijo dobiček. Primer je L’oreal, ki testira na živalih, vendar je na svoje izdelke, ki so po sestavinah sicer veganski, začel dodajati napis »Vegan«. Čeprav so izdelki brez sestavin živalskega izvora, niso primerni za vegane, saj podjetje podpira in izvaja testiranje na živalih.

Moj nasvet

Zaupajte le certifikatom. Po potrebi dvakrat ali večkrat preverite sestavine izdelkov in pobrskajte na spletu, če podjetje morda testira na živalih.

Primer certifikata

Napisala: Klara Pešl

Lektorirala: Ana Korošec

Avatar

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: veganskivodic@gmail.com

Podajte svoj komentar