Kako pravilno vprašati podjetje, če testira na živalih?

Novičke

Kako pravilno vprašati podjetje, če testira na živalih?

Velikokrat zasledim objave, da določeno podjetje ne testira na živalih, čeprav testira, ker je nekdo vprašal in dobil nikalen odgovor. Običajno oseba že v osnovi narobe vpraša, tj. približno tako:

»Pozdravljeni! Zanima me, če vaše podjetje testira na živalih?«

Verjetno se sprašujete, kaj je napačnega?

Vprašanje je pravzaprav zastavljeno zelo široko (celo preširoko) in podjetje lahko brez težav testiranje na živalih zanika, saj morda ne testira v Sloveniji, kjer je to početje zakonsko prepovedano, ali pa oni osebno ne testirajo, a plačajo nekoga drugega, da delo opravi v njihovem imenu. Možno je tudi, da sami sicer ne testirajo, vendar surovine kupujejo od nekoga, ki testira. Lahko da svoje izdelke prodajajo na Kitajsko, kjer je testiranje na živalih (zaenkrat še) obvezno. Naštetih je le nekaj primerov zavajanja ljudi.

Kako torej pravilno zastaviti vprašanje?

Ali svoje izdelke v kateremkoli delu proizvodnje testirate na živalih?

Tukaj se sprašuje, če podjetje testira na končnem izdelku ali sestavinah. Večina podjetij sicer sama ne testira na živalih, vendar je vseeno treba vprašati.

Ali dobavitelj vaših surovin testira na živalih in kako to preverite?

V največji meri se testiranje na živalih izvaja prav tukaj. Podjetja, ki tega ne počejo, bodo običajno poslala dokazila, da dobavitelj surovin ne testira na živalih.

 

Testira na živalih kdo v vašem imenu?

Nekatera podjetja najamejo tretje podjetje, da izvaja poskuse na živalih v njihovem imenu.

 

Ali po zakonu testirate na živalih?

Na Kitajskem je zakonsko določeno, da morajo podjetja testirati na živalih, če želijo svoje izdelke prodajati pri njih. Testiranje na živalih je torej na Kitajskem za tuja podjetja obvezno. Ko podjetje sprašujete o testiranju, jih specifično vprašajte, ali prodajajo na Kitajskem. Hong Kong je izvzet iz zakona o testiranju na živalih, zato se je pomembno pozanimati za celinsko Kitajsko.

Ste v lasti katerega drugega podjetja?

To vprašanje zastavite le, če ne kupujete izdelkov pri hčerinskih podjetjih večjih podjetij, ki testirajo na živalih.

Napisala: Klara Pešl

Lektorirala: Ana Korošec

Delno povzeto po: https://www.crueltyfreekitty.com/cruelty-free-101/how-to-determine-company-cruelty-free/ pridobljeno 5. 2. 2020.

Avatar

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: veganskivodic@gmail.com

Podajte svoj komentar