Regratov med

Novičke

Regratov med

Večina regrat uporablja v solati. Razveseli nas spomladi, ko ga pridno nabiramo v lepem in sončnem vremenu. Veliko ljudi enači regratov med in regratov sirup, ki se med seboj razlikujeta, saj se sirup za razliko od medu kuha.

Regratov med naj bi vseboval veliko vitamina C, zato ga radi in pogosto uporabljamo v času prehladov. Lajša tudi menstrualne težave. Ker vsebuje inulin, je zelo zdravilen, pomaga preprečevati demenco, sladkorno bolezen, zavira rast rakavih celic in celo upočasnjuje staranje.

Priprava regratovega medu

Sestavine:

  • 500 g regratovih cvetov,
  • 500 g sladkorja.

Iz zgornjih sestavin dobimo približno 2 velika kozarca medu. Treba je upoštevati razmerje 1 : 1, torej morata biti količini nabranih regratovih cvetov in sladkorja enaki.

Postopek:

Regratove cvetove (na dan nabiranja) očistimo, saj so lahko v njih smeti in žuželke, nato pa rumene cvetove ločimo od zelene cvetne čašice, ki jih zavržemo. Pripravimo si še sladkor in večji steklen kozarec ali več manjših kozarcev s pokrovčkom, ki dobro tesni. V kozarec izmenično v plasteh nasujemo sladkor in regrat (rumeni del cvetov, ki smo ga ločili od čašic), pri čemer zaključimo s plastjo sladkorja. Kozarec dobro zapremo in postavimo na sončno mesto, kjer naj bo, dokler se sladkor ne stopi. Ko se sladkor v kozarcu stopi, vsebino precedimo (najbolje kar skozi gazo) in dobro stisnemo regratove cvetke. Regratov med je tako pripravljen. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru v steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo.

Vir: https://mojpogled.com/regratov-sirup-in-regratov-med/ (pridobljeno 31. 3. 2020).

Lektorirala: Ana Korošec

Sem zajček Veguhec pomagal ti bom pri iskanju veganskih izdelkov in vsebin. Če me rabiš mi lahko pišeš: [email protected]

Podajte svoj komentar