Zelena rižota

Novičke

Zelena rižota

Zelena rižota

🌿S koprivami, šparglji in mlado čebulo🌿

Divja hrana, v tem primeru koprive, ima za razliko od gojene zelenjave veliko več vitaminov in rudnin, tako da v svoj jedilnik kdaj vključite tudi te rastline, ki rastejo okoli nas in so nam vsem dostopne. S takšno razširitvijo naše prehrane se usmerjamo k naravi, zdravju in samooskrbi.

Šparglje očistimo, odstranimo olesenele dele, odrežemo in prihranimo vršičke za na konec, stebla pa nasekljamo na manjše kose. Koprive dobro operemo (ob tem tudi izgine pekoči občutek kopriv). Zavremo vodo ter stebla špargljev in mladih vršičkov kopriv blanširamo v kropu okoli 2 minutki. Po kuhanju odcedimo, tekočino pa shranimo.

Čebulo sesekljamo in prepražimo, da postekleni (lahko na olivnem olju ali brez). Dodamo opran riž, solimo in prilijemo približno 2 zajemalki tekočine v kateri smo blanširali koprive in šparglje. Počasi dušimo, vmes večkrat premešamo in po potrebi dosolimo, dodamo lahko tudi malo zelenjavne jušne kocke, popramo in dolivamo tekočino.
Ko je riž dovolj mehak, zamešamo vanj mix zelenja (v mešalniku zblendamo blanširane šparglje, koprive, strok mladega česna in žlico sojinega jogurta).

Kremasto in okusno rižoto postrežemo z vršički špargljev, zelišči po izbiri (drobnjak, origano, divji timijan…) in mlado čebulo. Vršički špargljev so najbolj nežen del rastline, zato jih lahko brez zadržkov dodamo v jed na koncu.

Podajte svoj komentar