Veganski šmorn

Novičke/Uncategorized

Veganski šmorn

Veganski šmorn

Carski praženec v veganski različici je lepo rumen, rahel in okusen, a brez dodanega olja, jajc, mleka, masla ali pretirane doze sladkorja.
V kombinaciji z domačo višnjevo marmelado in sadjem, pa tudi s kakšnimi toplimi gozdnimi sadeži, rozinami ali čokoladnim namazom bo božanski, izbira je vaša. 

Sestavine:
* bela gladka moka
* koruzna moka
* veganski jogurt (sojin, kokosov…)
* kurkuma
* sol
* pecilni prašek
* radenska

Glavne sestavine: bela gladka in koruzna moka, na sliki skupaj 250g (razmerje 70:30 oz. po okusu in občutku), žlička pecilnega praška, žlička kurkume, ščepec soli, 3 jušne žlice navadnega veganskega jogurta (na sliki kokos natur, lahko tudi navadni sojin jogurt), radenska (približno 2-3 dcl), sladkor po izbiri.

Vse sestavine zmešamo v večji skledi.

V kolikor želite, lahko belo moko menjate tudi za drugo napr. pirino ali brezglutensko, vendar pa s tem rahlost jedi lahko malo upade.

Masa za šmorn naj bo nekoliko bolj gosta kot masa za palačinke.

Dobro segrejemo ponev s kapljico olja ali dve (odvisno katero ponev uporabite).
Vlijemo maso za šmorn (kar na debelo), če je ponev manjša, postopek ponovite 2x. Pečemo nekaj minut na srednjem ognju. Ko je spodnja stran že lepo zapečena, jo obrnemo, tudi če je zgoraj še malo tekoča.

Šmorn nato natrgamo, pomagamo si z dvema kuhalnicama in ga še malce popražimo.

Postrežemo posutega s sladkorjem v prahu, domačo marmelado ali sezonskim sadjem oz. dodatki po izbiri.

Podajte svoj komentar