Veganski Filmi in Knjige

Veganski filmi in dokumentarci:

 

 • COWSPIRICY

je okoljevarstveni dokumentarec, ki ga je posnel Kip Andersen, odkritelj najbolj uničujoče industrije na Zemlji. Hkrati avtor odkriva, zakaj se vodilne okoljevarstvene organizacije bojijo govoriti o omenjeni problematiki.

Živalska agrikultura je namreč glavni vzrok za iztrebljanje gozdov, onesnaževanje voda in planeta, toplogredne pline (celo bolj kot transportna industrija) idr. Je glavni krivec za izumrtje živalskih vrst, izgubo habitata, oceanske »mrtve točke« in erozijo vrhnje plasti Zemlje. Po pristopu k vodilnim v okoljevarstvenih gibanjih, Andersen naleti na mednarodni odpor do govora o problemih, ki jih povzroča živalska agrikultura. Tudi ko mu omenjena industrija grozi z zaporom, on še vedno vztraja in raziskuje.

 • EARTHLINGS

Earthling je dokumentarec, ki odpira oči in nazorno prikazuje izkoriščanje živali. Ljudje jih izkoriščamo za hrano, znanost, zabavo idr. Pretresljivo je spoznanje, da je mučenje povsem sprejemljivo in nekaj vsakdanjega. Earthlings nas spodbuja k premisleku in opustitvi tovrstnega početja.

 • FORKS OVER KNIVES

Po trditvah Forks over knives se večina, morda celo vse degenerativne bolezni, ki nas prizadenejo, lahko kontrolira ali prepreči ob prenehanju uživanja živil živalskega izvora in procesirane hrane.

 • VEGUCATED

Dokumentarec Vegucated govori o treh ljudeh, ki sicer obožujejo meso in sir, vendar so privolili, da bodo šest mesecev uživali izključno vegansko hrano in si pridobivali znanje o veganstvu.

 • VEGAN: EVERYDAY STORIES

Dokumentarec raziskuje življenje štirih karakterno zelo različnih ljudi z eno skupno značilnostjo – vsi so vegani. Spremlja osebno potovanje ultramaratnca, ki je premagal zasvojenost, da tekmuje na 100 miljah, rančarjevo ženo, ki ima zavetišče za živali, lastnika tovornjaka, kjer strežejo vegansko hrano in 8-letno pučko, ki je prepričala šestčlansko družino, da postanejo vegani.

 • LIVE AND LET LIVE

Je dokumentarec, ki prikazuje našo zvezo z živalmi, zgodovino veganizma in etike, podaja okoljevarstvene in zdravstvene razloge za prehod na veganstvo.

 • PEACEABLE KINGDOM

Raziskuje prebujenje zavesti pri nekaj ljudeh, ki so odraščali na tradicionalni kmetiji in prišli do točke, kjer se sprašujejo o svojem načinu življenja.

 • UNITY

Je film o sočutju do vseh živih bitij.

 • WHAT THE HEALTH

Medtem ko so bolezni srca in rak postali glavni razlog smrti v ZDA, diabetes pa še nikoli ni bil tako razširjen, film razkrije najverjetneje največjo zaroto na področju zdravstva v našem času.

 • THE GAME CHANGERS

Dokumentarec predstavi svetovne elitne atlete, vojake, vizionarske znanstvenike, kulturne ikone in vsakodnevne hiroje. Vsak bo opisal svoj stil življenja.

 • FOOD INC.

Prvi del filma predstavi industrijsko pridelavo mesa kot nehumano, ekonomsko in okoljevarstveno neustrezno. Drugi del filma predstavi industrijsko pridelavo žit in zelenjave ter ugotovi, da je ekonomsko in okoljevarstveno neustrezna. Tretji del opisuje ekonomski in pravni vidik ter njuno moč, na primer: reguliranje etiket hrane večjih prehrambenih podjetij, dobiček, ki temelji na poceni, a oporečni hrani, uporaba kemikalij in promocija nezdrave prehrane. Prikaz podjetij, kot je Walmart, ki se usmerja v organsko hrano, odkar se je okrepilo gibanje za zdravo prehrano.

 • H.O.P.E-WHAT YOU EAT MATTERS
 • FARMER NOREGIAN SALMON WORLDS MOST TOXIC FOOD
 • TOP SECRET ABOUT MILK

Veganske knjige in literatura:

 

 • Hrana za mir – Will Tuttle

Gre za prvo knjigo, ki razjasni nevidne povezave med našo prehrano in med izvorom širšega razpona problemov – psiholoških, socialnih in duhovnih, kot tudi zdravstvenih in okoljskih. Razkrije učinkovite načine, kako lahko te probleme odpravimo in prispevamo k pozitivni preobrazbi zavedanja človeštva.
Ključ za resnično razumevanje sveta, v katerem živimo, se skriva v dojemanju daljnosežnih posledic naših prehrambenih navad

 • Kitajska študija – T.Collin Campbell

Avtor v njej pojasnjuje mehanizme delovanja človeka (vpliv hrane na zdravje oziroma bolezen) in človeške družbe (medsebojno prepletenost prehranske, farmacevtske, medicinske  industrije, ter znanosti, šolstva in politike). Ponuja nam usodno pomembno orodje za preprečevanje in zdravljenje skoraj vseh bolezni in informacije o realnih zmožnostih sodobne farmacevtske medicine.

Dr. Campbell je ena največjih znanstvenih avtoritet na svetu; na njegove raziskave ni imel vpliva nihče: ne industrija, ne oblast, ne lastne finančne koristi. Njegovo temeljno vodilo je iskanje resnice. Kupite jo lahko: https://www.sitis.si/shop/tc-campbell-kitajska-%C5%A1tudija. S kodo VEGANSKIVODIC imate 20% popust.

 • McDougallov načrt – John McDougallov

Naša bolezen in zdravljenje je vir velikanskih dobičkov. Strahotno se nam maščuje, ker namesto za zdravje skrbimo za bolezen, ker namesto za trajno in dokončno ozdravitev skrbimo za zdravljenje. Usodno se nam maščuje, ker smo skrb za prehrano in zdrav slog življenja, ki več kot v 90. odstotkih odloča o zdravju, psihofizični sposobnosti, uspehu in sreči, prepustili prehranski in drugim industrijam. Neusmiljeno se nam maščuje slepo verovanje v pamet in vsemogočnost sodobne medicine ter zaupanje v sporočila farmacevtske in prehranske industrije, namesto da bi se sami naučili, kaj nam koristi.

 • Jej in teci – Scott Jurek

Scott Jurek je sedemkratni zmagovalec ene najtežjih tekaških preizkušenj na svetu sploh, ultramaratona Western States Endurance Run. In kar je še zlasti zanimivo, vse svoje velike uspehe je Jurek dosegel kot popoln in prepričan vegan. Svoje najljubše recepte nam odkriva v knjigi, ob vsakem poglavju enega.

 • Ultraman – Rich Roll

Nekega oktobrskega večera 2006, na dan pred svojim štiridesetim rojstnim dnem, je Rich doživel srhljiv vpogled v lastno prihodnost. Tehtal je dobrih dvajset kilogramov preveč in ni se mogel povzpeti v prvo nadstropje brez predaha. Dojel je, kam ga vodi sedeči življenjski slog. Večina med nami bi ob tako jasnem spoznanju pogledala proč. Ampak Rich se je povsem zavezal spremembi. Vrgel se je v nov način prehranjevanja, v katerem ni bilo prostora za predelana živila, in kjer je dajal prednost rastlinski hrani.

 • Mrha koščena – Kim Barnouin

Prehranski vodnik brez dlake na jeziku za punce, ki hočejo biti vitke in zdrave! Čas je, da nehaš jesti sranje. Čas je, da shujšaš in postaneš koščena mrha! Če sovražiš svojo zavaljeno rit, je zadnji čas, da te nekdo opomni: ne moreš še kar naprej jesti istega sranja in pričakovati, da boš shujšala. Rory Freedman in Kim Barnouin sta tvoji novi najboljši prijateljici. Brez dlake na jeziku ti bosta razložili resnico o hrani in ti svetovali, kako moraš spremeniti svoje prehranjevalne (in druge) navade, da boš končno vsa krasna in vitka.

 • Večna Treblinka – Charles Patterson

Knjiga Večna Treblinka neverjetno natančno razkriva izvorne korenine nacističnega načrtnega uničevanja ljudi, zasužnjevanja v sodobni družbi in klanja živali (ki ne pripadajo človeški vrsti), še več, novi natis v zbirki Dokumenta prvič predstavlja obsežne dokaze o nadvse zaskrbljujoči povezanosti izkoriščanja živali v Združenih državah Amerike s Hitlerjevo dokončno rešitvijo judovskega vprašanja. Srd je na mestu. In katarza.

 • Zato ne jemo živali – Ruby Roth

Zato ne jemo živali je otroška slikanica s pristnim in sočutnim vpogledom v čustveni svet živali in njihova mučna življenja na živalskih farmah.  Ljubeznive in prikupne živali prikazuje v ljubečih domovih njihovega naravnega življenjskega okolja, obenem pa tudi v nevzdržnih razmerah na živalskih farmah, kjer jih na tisoče gojijo za meso in mlečne izdelke. Kaže, kako uživanje mesa vpliva na naše okolje, gozdove in vsa živa bitja na našem planetu, ter seznanja otroke o prizadevanju za svet, kjer ima vsak prebivalec Zemlje pravico do življenja in odraščanja.

 • 88 prigod v kuhinji – Maya in Jernej

Knjiga na 128 straneh vsebuje 88 veganskih receptov, od osnov kot sta riževo mleko ali arašidovo maslo, do zajtrkov, presnih in glavnih jedi ter sladic

 • Nekaj sladkega –  Beba & Hana Splichal

Knjiga veganskih receptov za izbirčne Nekaj sladkega prinaša več kot petdeset receptov za deserte, pripravljene brez jajc, mleka in masla, tudi presne sladice, nekaj brezglutenskih in takšnih, ki ne vsebujejo sladkorja. Knjiga se bere kot zgodba, hkrati pa je priročnik za vegane pri peki brez laktoze, glutena, soje ali oreščkov.

 • Boj za resnico o kravjem mleku -Ivan Soče

Ali je kravje mleko dobro le za teličke ali je popolna hrana za ljudi? Avtor Ivan Soče z dokumenti in konkretnimi imeni zdravniških in prehranskih avtoritet opisuje, kako se ustvarja in brani mit o koristnosti kravjega mleka za zdravje ljudi. Kdor bo spoznal resnico o ustvarjanju mita o kravjem mleku kot najpopolnejšem hranilu za ljudi, bo lažje spoznal, kako so se ustvarjale in se še ustvarjajo tudi resnice o drugih hranilih, za katera nas že desetletja prepričujejo, da je njihovo uživanje naravno, nujno in nenadomestljivo. V nobeni drugi knjigi ne boste našli toliko dokazov, kako se ustvarja mit o kravjem mleku in toliko verodostojnih znanstvenih dokazov o njegovi škodljivosti.

 • Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni – Caldwell B. Esselstyn Jr.

Najpogostejši vzrok smrti v zahodnem svetu, tudi v Sloveniji, so bolezni srca in ožilja. V knjigi nam avtor, dolgoletni zdravnik in raziskovalec, predstavi medicinsko preverjen recept kako se s pravilno prehrano lahko do konca življenja zaščitimo pred vsemi srčnožilnimi boleznimi. »Rešitev, ki jo dr. Esselstyn predstavi v knjigi Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, je tako globokoumna kot Newtonovo odkritje težnosti. Polovica vseh Američanov, ki bodo danes umrli, bi lahko preložila srečanje s pogrebnikom, če bi sledila programu dr. Esselstyna.« – Howard F. Lyman, soavtor knjig No more bull! in Mad cowboy.

 • Program za ozdravitev sladkorne bolezni – Neal D. Bernard

Če imate sladkorno bolezen, so vam verjetno povedali, da je vaše stanje neozdravljivo. Dolga leta je v konvencionalni medicini veljajo, da je v primeru sladkorne bolezni produkcija inzulina za vedno okvarjena. A kot nam v svoji prelomni novi knjigi pokaže dr. Neal Barnard, to preprosto ni res. Sladkorna bolezen ni več stanje, s katerim se morate sprijazniti. Ni treba, da se počasi in postopoma poslabšuje. Če ste sladkorni bolnik, je zdaj čas, da bolezen vzamete v svoje roke – in ozdravite. Ta knjiga predstavlja popolnoma novo metodo za preprečevanje, nadzor in popolno ozdravitev sladkorne bolezni.

 • Meso je problem – Rip Esselstyn

Ljudje po vsem svetu se vedno bolj iskreno zanimajo za prehrano in ohranjanje zdravja. Zakaj? Zato, ker je rešitev tako enostavna. Rastline zdravijo. Rastline nahranijo. Rastline negujejo. V rastlinah je vse, kar potrebujete, da bi bili karseda zdravi in da bi živeli življenje, kakršno si zaslužite. Pridružite se mi pri revoluciji zdravega prehranjevanja z močjo rastlin!

 • Škrob je rešitev – John A.McDOUGALL

V poplavi knjig o zdravem prehranjevanju in hujšanju ima ta zagotovo posebno mesto, saj nas vrača k naravnim koreninam zdravega prehranjevanja, kjer je doseganje in ohranjanje zdrave teže zgolj posledica. Obilo znanstvenih dokazov iz različnih panog (medicine, nutricionistike, zgodovine, arheologije, biokemije…) bo mnoge bralce prepričalo, da smo ljudje naravni škrobojedci in da je škrob rešitev za številne zdravstvene težave, o čemer pričajo tudi številni praktikanti takšnega načina prehranjevanja.

 • Celota – T.Collin Campbell

V knjigi avtor pojasni, kakšna znanost stoji za dokazi, da je prevladujoči način prehranjevanja zdrav, zakaj znanost ignorira celovit pristop k zdravi prehrani in zdravljenju. Kdo in zakaj nas je naredil za sužnje sistema, tudi poštene, prizadevne in odgovorne posameznike, od zdravnikov do prehranskih strokovnjakov, novinarjev in politikov. Zakaj služimo sistemu, ki generira bolezni in nesrečo? Če ste se spraševali, zakaj se, navkljub neizpodbitnim dokazom, da je skoraj vse, kar vemo o zdravi prehrani zmotno, naše prehranjevalne navade niso spremenile, boste odgovore našli v tej knjigi. Zakaj nismo sposobni ali zainteresirani, da bi spoznali pravo znanstveno resnico, ki upošteva celoto: človeka kot celoto, hrano kot celoto in celovitih procesov.

 • Mrha suha tud’ kuha – Kim Barnouin, Rory Freedman

Po nori uspešnici Mrha koščena, sta avtorici sprožili pravo gibanje za vse, ki hočejo biti vitki in zdravi. Če sta v prvem vodniku brez dlake na jeziku razkrivali napačne prehranjevalne navade, nas v njegovem nadaljevanju spodbujata tudi k drobnim pregreham. Zapisali sta cel kup receptov za različna razpoloženja: za mrhaste zajtrke, hude juhe, hrustljave solatke, pa tudi konkretne obroke, krepke sendviče in božanske sladice. Vse sta seveda začinili s humornimi nasveti v stilu: »Če po treh grižljajih ne začutiš orgazma, priporočava obisk pri ginekologu.«

Cowspiracy: slovenski podnapisi

Earthlings:

Fork over Knife:

Vegucated:

Vegan: Everyday Stories:

Peaceable Kingdom:

What the health: slovenski podnapisi

The Game Changers:

Food Inc.:

Dominion:

VEGAN 2017 - The Film:

What You Eat Matters:

Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food: