Kastracija in Sterilizacija

Kaj pravzaprav pomeni izraz »sterilizacija«?

Pri sterilizaciji samici kirurško odstranijo reproduktivne organe (jajčnike ali jajčnike in maternico). Tako se prepreči izločanje spolnih hormonov – estrogena in progesterona, katerih nastajanje je povezano s pojavom različnih vrst raka in nekaterih drugih bolezni. Posledično psica ne more več imeti mladičev.

 

Kaj pomeni »kastracija«?

Pri kastraciji samcu kirurško iz modnika odstranijo moda (testise), ki so spolne žleze samcev in v njih nastaja spolni hormon testosteron. S kastracijo se izognemo nekaterim neželenim oblikam vedenja, kot sta nagnjenost k potepanju in agresija. Prav tako se zmanjšajo možnosti za nastanek nekaterih vrst tumorjev in drugih bolezni. Po kastraciji pes ne more več oploditi samice.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 1. Parjenje sicer težko preprečimo.

Psice se gonijo približno dvakrat letno, ciklus traja 21 dni. Mačke se gonijo trikrat ali štirikrat letno, ciklus traja 6 do 7 dni. Če se samica ne spari, se lahko gonitev kar nadaljuje v naslednjo. Samci zavohajo samico tudi do 3 km daleč in naredijo vse, da pridejo do nje. Če niso kastrirani, se namreč gonijo vsakič, ko zavohajo gonečo se samico. Zato je težko parjenje fizično preprečiti.

 

 1. Ni dovolj domov za vse živali.

Zaradi prevelikega števila živali je v Sloveniji vsako leto zavrženih več kot 4.000 psov in mačk. Mnogi od njih žalostno končajo (prometne nesreče, utopitev).

 

 1. Pozitiven vpliv na vedenje.

Sterilizirane in kastrirane živali se redkeje potepajo in pretepajo. Doma so zadovoljnejše in bolj predane. Kastrirani samci običajno manj označujejo svoj teren. S sterilizacijo in kastracijo omilimo moteče vedenje, kot so potepanje, markiranje, teritorialna agresivnost itd.

 

 1. Pozitiven vpliv na zdravje.

Pri steriliziranih samicah ni možnosti, da bi zbolele za vnetjem rodil, ki je lahko življenjsko nevarno. Po sterilizaciji ni nobene možnosti za raka na maternici. Občutno se zmanjša tudi verjetnost raka na seskih. Kastrirani samci praviloma ne obolevajo za rakom na prostati in modih. S sterilizacijo in kastracijo žival zaščitimo pred spolno prenosljivimi boleznimi. Psi so med parjenjem izpostavljeni okužbam z bakterijami, ki se lahko razvijejo v zelo neprijetna vnetja sečil. Pri mačkah so spolno prenosljive bolezni še mnogo hujše.

 

 1. Zmanjšanje verjetnosti za prometne nesreče, v katerih so udeležene živali.

Mnoge živali v času parjenja zbežijo od doma. V izogib stroškom veterinarske oskrbe za povoženega ljubljenčka ali njegovi smrti dobro premislite o kastraciji ali sterilizaciji.

MOŽNI NEŽELENI UČINKI

 1. Pridobivanje na teži.

Zaradi spremenjene presnove po operaciji nekatere živali hitreje pridobijo na teži kot prej. Z lažjo hrano in gibanjem se lahko ta učinek popolnoma izniči.

 

 1. Inkontinenca urina.

Pri manj kot 10 % steriliziranih psic, navadno težjih od 20 kg, se lahko čez nekaj let po operaciji pojavi t. i. inkontinenca urina – nezmožnost zadrževanja urina (občasno uhajanje po kapljicah, največkrat med ležanjem) zaradi hormonskih sprememb. Težavo se največkrat da odpraviti s primernimi zdravili in le redko je potrebno kirurško zdravljenje.

POGOSTA ZMOTNA PREPRIČANJA

 1. Moj ljubljenček se bo zredil in postal len.

S pravo količino hrane in gibanja se to ne bo zgodilo. Po operaciji se lahko živali hitreje zredijo zaradi spremenjene presnove, kar je možno omiliti z manj kalorično hrano.

 

 1. Priporočljivo je, da ima samica enkrat mladiče.

Raziskave kažejo na boljše zdravje samic, steriliziranih pred prvo gonitvijo.

 

 1. Sterilizirani in kastrirani psi niso dobri čuvaji.

Sterilizacija in kastracija ne vplivata na nagonsko čuvanje doma in družine. Na osebnost psa namreč bolj kot spolni hormoni vplivata dednost in okolje.

 

 1. Moj ljubljenček je čistokrven, zato bi rad mladiče.

Resna vzreja zahteva mnogo časa, znanja in prinaša veliko stroškov. Največjega med njimi zagotovo predstavlja skrb za zdravje matere, očeta in potomcev (slikanje kolkov in komolcev, vzrejni pregled, razstavljanje, cepljenja).

Zato vam priporočamo, da pasemskega mladička kupite pri resnih vzrediteljih in se sami z vzrejo ne ukvarjate, če za to nimate pogojev in nujno potrebnega znanja. V kolikor želite »le« pasemsko žival brez rodovnika, se bo slej ko prej znašla kakšna tudi v zavetišču.

 

 1. Sterilizacija in kastracija sta predragi.

Stroški sterilizacije so majhni v primerjavi s stroški hranjenja in vzreje mladičev.

 

 1. Užitek pri parjenju.

Marsikdo živalim med parjenjem zmotno pripisuje podobne užitke in čustvena stanja, ki jih ob spolnosti doživljamo ljudje. Pri živalih je parjenje gensko določeno – gre za nagonsko vedenje brez ekstatičnega užitka. V nekaterih primerih je paritev lahko neprijetna ali celo boleča. S sterilizacijo in kastracijo živali odvzamemo nagon po parjenju, zato ne čuti prikrajšanosti ali frustracije. Če pa se žival goni in ji preprečujemo parjenje, ji s tem povzročamo velik stres.

KDAJ JE PRIMEREN ČAS ZA KASTRACIJO?

Svetujemo, da se sterilizacijo opravi pred prvo gonitvijo v starosti 5–6 mesecev pri manjših in 6–9 mesecev pri velikih pasmah. Tako dosežemo visoko zaščito (približno 99 %) pred pojavom raka mlečne žleze. Hkrati je operativni poseg hitrejši in manj invaziven, saj se z redkimi izjemami odstrani zgolj jajčnike.

Pri starejših psicah sterilizacijo opravimo v času med dvema gonitvama  (praviloma 3 mesece po koncu gonitve). Stopnja zaščite pred rakom na mlečni žlezi je zaradi pretekle izpostavljenosti spolnih hormonov nekoliko nižja, ob operaciji pa moramo v določenih primerih poleg jajčnikov odstraniti tudi maternico, če le-ta kaže znake bolezenskih sprememb.

Sterilizacijo odložimo na čas po prvi gonitvi v primeru, če se pri mladi psički pojavljajo ponavljajoča se vaginalna vnetja, nezmožnost zadrževanja urina (inkontinenca), ali je vagina še nerazvita. Psice praviloma ne operiramo med samo gonitvijo in vsaj še dva meseca po gonitvi, saj je takrat zaradi aktivnih reprodukcijskih organov in izločanja hormonov verjetnost zapletov nekoliko višja. Prav tako sterilizacijo odložimo v primeru navidezne brejosti. Zato svetujemo sterilizacijo mačke v starosti 4 mesecev.

Sterilizacija in kastracija sta najbolj priporočljiv kompromis – pobijanje mladičev je namreč nezakonito!

 Zakon o zaščiti živali, 11. člen, prvi odstavek

»Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.«

 

Vir:  https://www.aler.si/novice-in-nasveti/sterilizacija-in-kastracija–razlogi-za-in-proti

http://vet-lesce.si/sterilizacija%20psice